" فایل های دانشگاهی -تحقیق – پروژه – ۲-۳ اصول تامین مالی اسلامی – 9 " |
“
۲-۳ اصول تامین مالی اسلامی
از آنجایی که مبنای فعالیت بانکداری متداول (غربی) بر اساس ارزش ذاتی پول بنا نهاده شده است و با احکام اسلامی (منع ربا) در کشور های مسلمان همخوانی نداشت، دانشمندان مالی اسلامی بر اساس عقود شرعی به نوآوری های مالی و ایجاد ابزاری که در این کشورها کارایی داشته باشد، روی آوردند.که حاصل آن ایجاد سیستم بانکداری اسلامی در کشورهای اسلامی و نیز ارائه ابزارهای تامین مالی اسلامی (صکوک) بود.
۲-۳-۱ تاریخچه بانکداری اسلامی
بیش از سی سال از تأسیس بانک های اسلامی می گذرد. هر یک از بانک های اسلامی به تناسب مذهب فقهی و وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه کوشیده از انواع شیوه ها برای تامین مالی خانوارها، بنگاه ها و دولت ها استفاده کند. این تنوع شیوه ها تامین مالی گرچه در کوتاه مدت مناسب است و باعث کسب تجربه و شناسایی شیوه های کاراتر می شود اما در بلند مدت مانع از شکل گیری نظام بانکداری اسلامی یک پارچه در کشورهای اسلامی می شود. بر این اساس ضرورت دارد به سوی طراحی شیوه های استاندارد که از جهت فقهی و کارایی مورد وفاق تمام بانکداران مسلمان باشد، حرکت کنیم. در این جهت به صورت خلاصه شیوه های تامین مالی برخی از بانک های مهم اسلامی بررسی می شود. (موسویان ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۱ بانکداری اسلامی مصر
بانکداری اسلامی مربوط به کشور مصر است، دکتر احمد النجار در سال ۱۹۶۳ میلادی مؤسسهای را تأسیس کرد که بر اساس آموزههای اسلامی فعالیت میکرد. این مؤسسه به علت سیاسی با شکست روبهرو شد. در سال ۱۹۷۲ بانک اجتماعی ناصر به وسیله دولت مصر تأسیس شد و بر اساس نظام بدون بهره شروع به فعالیت کرد، بعد از آن بانکهای اسلامی دیگری در مصر تأسیس شدند و روشهای گوناگون تأمین مالی را تجربه کردند، امروزه بانکهای اسلامی مصر از راه قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، اجاره به شرط تملیک، سلف، استصناع، مضاربه و مشارکت، تسهیلات پرداخت میکنند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۲ بانکداری بدون ربای ایران
بانکداری بدون ربای ایران که از سال ۱۳۶۳ آغاز به کار کرده کاملترین روشهای تأمین مالی را به کار گرفته است، بانکهای ایران که همه بر اساس قانون عملیات بانکی بدون ربا کار میکنند برای تأمین مالی مشتریان و طرحهای اقتصادی از روشهای قرضالحسنه، قراردادهای مبادلهای (فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک، جعاله، سلف و خرید دین)، قراردادهای مشارکتی (مشارکت مدنی، مشارکت حقوقی، مضاربه، مزارعه و مساقات) و سرمایهگذاری مستقیم، استفاده میکنند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۳ بانک دبی اسلامی
این بانک که در جایگاه نخستین بانک خصوصی اسلامی شناخته میشود، در سال ۱۹۷۵ میلادی تأسیس شد این بانک برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، استصناع، مضاربه و مشارکت استفاده میکند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۴ بانک اسلامی اردن
این بانک نیز که از نخستین بانکهای اسلامی شمرده میشود، برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، مضاربه و مشارکت کاهنده استفاده میکند (موسویان، ۱۳۸۳: ۱۳۰).
۲-۳-۱-۵ بانک توسعه اسلامی
این بانک که در سال ۱۹۷۵ میلادی تأسیس و به صورت بینالمللی فعالیت میکند، برای تأمین مالی طرحها و پروژهای عمرانی از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره به شرط تملیک، استصناع، مضاربه و مشارکت استفاده میکند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۶ بانک الجزیره عربستان
این بانک که در سال ۱۹۷۵ میلادی تأسیس و امروزه یکی از بانکهای بزرگ اسلامی شمرده میشود، برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، استصناع، مضاربه و مشارکت استفاده میکند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۷ بیتالتمویل کویت
این بانک که در سال ۱۹۷۷ میلادی تأسیس و امروزه دومین بانک بزرگ اسلامی شمرده میشود، برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، سلف، استصناع، مضاربه و مشارکت استفاده میکند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۸ بانکداری اسلامی سودان
نخستین بانک اسلامی سودان بانک فیصل بود که در سال ۱۹۷۷ میلادی تأسیس و در کنار بانکهای متعارف فعالیت میکرد، تحول اساسی در بانکداری سودان در سال ۱۹۹۲ رخ داد و مطابق قانون هر معاملهای که مطابق شریعت نبود در بخش مالی ممنوع اعلام شد و به این ترتیب بانکداری سودان نیز مانند ایران به صورت کامل بر اساس بدون ربا طراحی شد. بانکهای اسلامی سودان برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، جعاله، مضاربه و مشارکت استفاده میکنند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۹ بانکداری اسلامی پاکستان
روند اسلامیشدن نظام بانکی در پاکستان از سال ۱۹۷۷ شروع شد و از سال ۱۹۸۰ به صورت رسمی بانکهای اسلامی شروع به کار کردند و از سال ۱۹۸۵ و با ممنوعیت نظام مبتنی بر بهره، کل نظام بانکی تبدیل به بانکداری بدون ربا شد. بانکهای اسلامی پاکستان برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، اجاره به شرط تملیک، خرید دین، مضاربه و مشارکت استفاده میکنند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۱-۱۰ بانکداری اسلامی مالزی
سابقه بانکداری اسلامی در مالزی به سال ۱۹۶۳ مربوط میشود زمانی که «مؤسسه پسانداز زائرین» برای سرمایهگذاری سپردههای حجاج مالزی تشکیل شد اما فعالیت رسمی بانکهای اسلامی از سال ۱۹۸۳ که قانون بانکداری اسلامی تصویب شد، با تأسیس بانک برهاد آغاز شد و تا سال ۱۹۹۳ فقط بانک اسلامی مالزی بود بعد از آن بانکهای دیگری تأسیس شد. بانکهای اسلامی مالزی برای تأمین مالی مشتریان از شیوه های قرضالحسنه، مرابحه، اجاره، اجاره به شرط تملیک، خرید دین، تورق، مضاربه و مشارکت استفاده میکنند (موسویان, ۱۳۸۸).
۲-۳-۲ شیوه های تأمین مالی از دیدگاه اسلام
دین اسلام در کنار تحریم قرض با بهره به عنوان ربا، قراردادهای متعدد و متنوعی جهت ساماندادن نیازهای مردم تأیید کردهاست. برخی از این قراردادها افزون بر کاربردهای فردی قابلیت کاربرد سیستمی در نظام اقتصادی بهویژه بازارهای مالی اسلامی و بانکها را نیز دارند. در این قسمت ابتدا با تعریف، ماهیت، ارکان و شرایط صحت این قراردادها آشنا میشویم
۲-۳-۲-۱ قرض الحسنه
یکی از قراردادهایی که میتواند در بخش تخصیص منابع در سیستم مالی اسلامی مورد استفاده قرار گیرد، قرارداد قرض بدون بهره یا قرضالحسنه است.
تعریف قرض.قرض در لغت به معنای بریدن است و در اصطلاح قرض عقدی است که به موجب آن احد طرفین مقدار معینی از مال خود را به طرف دیگرتملیک میکند که طرف مذبور مثل آن را از حیث مقدار و جنس و وصف رد نماید و درصورت تعذر رد مثل، قیمت یوم الرد را بدهد (حقوق مدنی، ماده ۶۴۸).
ارکان عقد قرض
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 02:51:00 ب.ظ ]
|