استانداردهای RFID |
برای بهره برداری حداکثری از RFID در زنجیره تامین، میبایست شرکای تجاری مختلف در سرتاسر جهان از برچسبها، فرکانسها و قرائتگرهای عمومی و مشترک استفاده کنند تا محدودیتی در یکپارچگی زنجیره تامین ایجاد نشود. یکسان نبودن استانداردها و تکنولوژی RFID هزینه های پیاده سازی این تکنولوژی را بالا نگه میدارد و کلید فراگیر شدنRFID در سرتاسر جهان، وجود این استانداردها میباشد. برقراری یک استاندارد جهانی باعث کاهش هزینهها و ارائه محصولات سازگار با هم از ناحیه شرکتهای تامین کننده تجهیزات RFID می شود. در بازار RFID استانداردهای زیادی بسط داده شده اند. برای مثال ISO 11785 برای ۱۲۵KHz (فرکانس پایین) ISO 15693 برای ۱۳٫۵۶KHz(فرکانس میانه) و ISO18000-6 برای ۸۶۰-۹۳۰MHz .
انستیتو استاندارد ملی امریکا فرکانس ۹۱۵MHz UHF را به عنوان استاندارد سیستمهای RFID غیر فعال پذیرفته است. (پورتر[۱]، ۲۰۰۴)نظر به اینکه Wal-Mart فرکانس UHF را برای سیستم RFID خود در نظر گرفت UHF[2] به عنوان استانداردی برای زنجیره تامین خرده فروشی مرسوم شد. (ویل[۳]، ۲۰۰۴)
۲-۲-۹) انتخاب برچسب و قرائتگر:
کارایی برچسبها و قرائتگرها تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند فرکانس برچسب، شکل آنتن قرائتگر و طراحی آنتن برچسب میباشد. برای مثال برچسبهای با فرکانس پایین به آنتن بزرگتری نیاز دارند که باعث بزرگتر شدن برچسب و افزایش هزینه تولید آن می شود. برچسبهای فرکانس بالا کوچکتر و ارزانتر هستند ولی نیاز به قرائتگرهای گران قیمتتری دارند. محدوده عملکردی قرائتگرها و سرعت انتقال داده با افزایش فرکانس بیشتر می شود ولی خطر سلامتی فردی که با آن کار می کند بر اثر تشعشعات افزایش مییابد. در فرکانسهای بالا با مشکل بازتاب مواجه میشویم که فلز، مایع،شیشه و محیطهای مرطوب می تواند اثر منفی داشته باشد. فرکانسهای پایین در حضور فلزات تاثیر نمیپذیرند و حتی میتوان از بین برخی از فلزات غیر آهنی نیز آنها را دریافت کرد.(ویلدینگ[۴]، ۲۰۰۴)
شکل آنتن دستگاه قرائتگر و طراحی آنتن برچسبها می تواند بر روی عملکرد سیستم RFID تاثیرگذار باشد. هنگامی که جهت برچسب در محدوده فرکانسی قرائتگر مشخص نیست میبایست از یک آنتن مدور قطبی شده برای قرائتگر استفاده کرد هر چند آنتن خطی قطبی شده دارای نفوذ بیشتر و محدوده پوششی بیشتری میباشد. مهمترین خصیصه در طراحی برچسبهای غیر فعال آنتن میباشد. یک آنتن چند جهته برای دریافت به یک جهت خاص محدود نمی شود و بهتر از آنتن یک جهته کار می کند ولی هزینه تهیه آنتن چند جهته بیشتر است (ویل[۵]، ۲۰۰۴).عامل تاثیر گذار دیگر حداقل فاصله بین برچسبها و تعداد برچسبهایی است که به صورت همزمان توسط قرائتگر، داده های آنها بدون تاثیر منفی بر کارایی سیستم RFID در یافت می شود. عامل کلیدی و تاثیرگذار دیگر در سیستم RFID نرخ خواندن اطلاعات برچسبها میباشد. Wal-Mart به تامین کنندگان خود الزام کرده بود که برچسبهای آنها باید بر روی نوار نقالههایی که پالتها و جعبهها را با سرعت ۵۴۰ فوت بر ثانیه منتقل می کند به صورت ۱۰۰ درصد شناسایی شود.(ربرت[۶]، ۲۰۰۴) از روشهای زیر برای افزایش نرخ خوانده شدن اطلاعات برچسبها میتوان استفاده کرد.
۱- استفاده از آنتن دو قطبی دوبل ( دو آنتن با زاویه ۹۰ درجه در مبدا ) که باعث می شود بدون در نظر گرفتن جهت برچسب با قرائتگر برچسب بهتر خوانده شود. (کالین[۷]، ۲۰۰۴)
۲- جدا کردن برچسبها از محیطهای شامل فلزات و مایعات(پورتر[۸]، ۲۰۰۴).
۳- قراردادن برچسب در یک حفاظ تفلون و سپس اتصال آن به شیء فلزی (جانسون[۹]، ۲۰۰۴)
۴- استفاده از جوهر رسانا برای چاپ مستقیم آنتن برچسب بر روی مقوای بسته بندی کالا (دینینگ[۱۰]، ۲۰۰۳)
قابلیت اعتبار برچسب به اندازه کارایی آن اهمیت دارد یک برچسب خراب قابل خوانده شدن نمی باشد بنابراین سیستم RFID باید بتواند در صورت خوانده نشدن یک برچسب اطلاع مناسب و به جا دهد. از سیستمهای ضد خطاسازی و Poka-Yoke برای اطمینان از خوانده شدن برچسبها میتوان استفاده کرد. برای مثال طراحی و تعبیه یک سیگنال نوری بر روی برچسبها که پس از خوانده شدن برچسب این سیگنال حذف شود. (سودبرگ[۱۱]، ۲۰۰۴)
۲-۲-۱۰) مدیریت داده ها:
طبق مطالعه پیمایشی که توسط شرکت Development Corp بر روی ۱۰۰ نفر از مدیران ارشد تکنولوژی سازمانها انجام شد مدیریت و مونیتورینگ اطلاعات مهمترین دلیل اجرای پروژههایRFID شناخته شد.(ا کانر[۱۲]، ۲۰۰۴) بیش از نیمی از مخاطبان مورد مطالعه بر اهمیت کیفیت و همزمانی در داده های ایجاد شده در سیستم RFID تاکید دارند. مخاطبان در مورد مشکلات مربوط به این سیستم، ایجاد خطا در خواندن برچسبها و گرفتن اطلاعات غیریکسان از یک برچسب را جزء موارد اصلی میدانند. بنابراین کلید مدیریت داده ها نرم افزار میانی است که برای پردازش داده ها مورد استفاده قرار میگیرد و باید قابلیت فیلتر داده های اضافی و زائد را داشته باشد و بتواند در مورد دقت و اعتبار داده های موجود اطمینان حاصل کند.
بخش دیگری از مدیریت داده ها مربوط کارایی استفاده از حجم کلان اطلاعات اتخاذ شده از سراسر زنجیره تامین میباشد.
۲-۲-۱۱) یکپارچه سازی سیستم:
چالش اصلی در اجرای پروژه های RFID یکپارچه سازی سیستم RFID و داده های حاصل از آن با سایر سیستمهای اطلاعاتی و پایگاههای داده عملکردی موجود در سازمان میباشد.(جونز[۱۳]، ۲۰۰۴) نکته اساسی در یکپارچه سازی سیستم ایجاد همزمانی و تقارن در داده های موجود در سیستم میباشد. تمام مواردی که با برچسبها ردیابی میشوند میبایست در تمام طول زنجیره تامین با نام یکسان مشخص شوند تا از ایجاد داده های اضافی (ورود داده های یکسان با نامهای متفاوت ) جلوگیری شود و مسئله ارتباطات داخلی و خارجی سازمان با سهولت بیشتری انجام شود. (مور[۱۴]، ۲۰۰۴)
۲-۲-۱۲) امنیت:
اگرچه استفاده از RFID دارای مزیتهای بالقوه فراوانی میباشد ولی استفاده از برچسبهای غیرفعال حفاظت نشده از لحاظ امنیتی می تواند مشکلاتی از قبیل استراق سمع داده ها توسط افراد غیر مجاز و یا خرابکاری در اطلاعات ایجاد کند. هکرها میتوانند با نفوذ به سیستم RFID در قیمتها تغییر ایجاد کنند. برچسبهای غیر فعال حفاظت نشده در صنعت خرده فروشی به راحتی می تواند توسط رقبا ردیابی و اطلاعات مربوط به فروش سازمان به دست رقبا برسد. (ویس[۱۵]، ۲۰۰۳) به منظور شناسایی یک برچسب خاص در یک زمان توسط قرائتگر از الگوریتم loud tree-walking با انرژی زیاد استفاده می شود که در این محیط اطلاعات مربوط به برچسبها می تواند به راحتی توسط افراد غیر مجاز شنیده شود.
روشهایی برای جلوگیری از حمله و نفوذ به اطلاعات برچسب در هنگام نقل و انتقال کالا پیشنهاد شده است. برای مثال از کار افتادن برچسب به درخواست مشتری.
(راناسینگ[۱۶]، ۲۰۰۴)
برای جلوگیری از حمله به اطلاعات برچسبها (ویس[۱۷]، ۲۰۰۳) "روش قفل تصادفی مخلوط” را پیشنهاد می کند. در این روش قرائتگر با یک دستور می تواند برچسبها را قفل نماید و برای باز کردن قفلها قرائتگر با حرکت پیمایشی در فضای کاری خود و شناسایی تمام برچسبهای ممکن این کار را انجام میدهد. عیب این روش کاهش کارایی قرائتگر میباشد بنابراین در محیطهایی که به نرخ خواندن اطلاعات بالا نیاز داریم و یا برچسبهای زیادی به صورت همزمان باید خوانده شوند کارایی ندارد و در مدیریت زنجیره تامین ممکن است قابل قبول نباشد. (جول[۱۸]، ۲۰۰۳)استفاده از تگهای ممنوعه[۱۹] که به قرائتگر غیر مجاز اجازه خواندن اطلاعات برچسبها را نمیدهد و استفاده از قرائتگر ویژه برای شناسایی ارتباطات غیر قانونی نیز راه کارهای دیگری برای حفظ حریم مشتری و جلوگیری از جاسوسی اطلاعات میباشد. (جول[۲۰]، ۲۰۰۳)
برای جلوگیری از فعالیت قرائتگر و یا برچسب غیر قانونی در حوزه فعالیت سیستم RFID میباید یک تصدیق دو طرفه بین برچسب و قرائتگر برقرار شود برای این کار از روشها و تکنولوژی رمزنگاری موجود مانند RSA و AES در برچسبهای ارزان قیمت نمیتوان استفاده کرد. چندین روش یکطرفه ارزان قیمت برای استفاده در سیستمهای RFID معرفی شده اند. (راناسینگ[۲۱]، ۲۰۰۴) برخی از این روشها پایه ساده ریاضی داشته و با تکرار این روشها میتوان پیچیدگی روش را بیشتر کرد و احتمال نفوذ به سیستم RFID را کاهش داد. اگرچه این روشها به اندازه روشهای مرسوم در رمزنگاری دارای اعتبار نیستند ولی نفوذ به آنها بدون صرف وقت زیاد و تجهیزات محاسباتی پیچیده غیرممکن است.
[۱] Porter
[۲] Ultra high frequency
[۳] Weil
[۴] Wilding and Delgado
[۵] Weil
[۶] Roberti
[۷] Collins
[۸] Porter
[۹] Johnson
[۱۰] Dinning and Schuster
[۱۱] Swedberg
[۱۲] O’Connor
[۱۳] Jones
[۱۴] Moore
[۱۵] Weis
[۱۶] Ranasinghe
[۱۷] Weis
[۱۸] Juels
[۱۹] Blocking tag
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1400-03-01] [ 01:46:00 ب.ظ ]
|