پایان نامه : تولید و بررسی خصوصیات بیوشیمیایی آلفا آمیلاز باسیلوس لیکنیفورمیس 1390 BR |
چکیده
بهینه سازی تولید و بررسی خصوصیات بیوشیمیایی آلفا آمیلاز باسیلوس لیکنیفورمیس 1390BR
در پژوهش حاضر ترشح و بررسی خصوصیات آلفا آمیلاز خارج سلولی از باکتری بومی باسیلوس لیکنیفورمیس 1390BR مد نظر بود. سویه 1390BR در محیط حاوی عصاره مخمر 5/0%، پپتون 5/0% و کلرید سدیم 5/0% و آب شهر 5% در دمای ˚C30 و 7~pH کشت داده شد و پس از گذشت مدت زمان 24 ساعت، توسط نشاسته 1/0 % القا گردید. نتایج بیشترین میزان ترشح را 18 ساعت پس از القا نشان داد. آنزیم توسط روش رسوبدهی با استن (v/v)70% و ستون کروماتوگرافی تعویض یونیDEAE-Cellulose تا حد امکان تخلیص گردید. خصوصیات بیوشیمیایی آنزیم تخلیص شده در حضور 5/0% نشاسته نشان داد pH و دمای بهینه آنزیم به ترتیب 0/6 و ˚C 70 میباشد و در دمای ˚C 85 پس از گذشت یک ساعت کمتر از 25% فعالیت خود را از دست میدهد. این آنزیم در محدوده وسیعی از pH (5-12) بیش از 60% فعالیت خود را حفظ می کند. پارامترهای سینتیکی Vmax و Km آلفا آمیلاز سویه 1390BR به ترتیب برابر µM/s 42/0 و mg/ml 02/1 محاسبه شد. فعالیت آنزیم در حضور یونهای Mn2+ و Ca2+ بمدت یک ساعت به میزان 105 و 107% افزایش مییابد و در حضورFe3+ بطور کامل مهار گردید. فعالیت آمیلولیتیک آنزیم در حضور mM5EDTA سبب کاسته شدن تنها 27% از فعالیت اولیه آنزیم گردید. پایداری آنزیم در محدوده وسیع دما و pH و عدم وابستگی شدید فعالیت آنزیم به حضور یون Ca2+ در محیط، این آنزیم را یک کاندید مناسب برای جایگزینی بعضی از آمیلازهای صنعتی امروزی مینماید.
کلمات کلیدی: آلفا آمیلاز، باسیلوس لیکنیفورمیس، پایداری دمایی، صنعت نشاسته
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول.. 1
(مقدمه) 1
1- مقدمه. 2
1-1- آنزیمها 2
1-2- منابع بیوکاتالیزوری.. 2
1-2-1- کاربردهای صنعتی بیوکاتالیزورها 4
1-3- نشاسته. 5
1-4- آمیلازها 6
1-4-1- منابع آلفا آمیلازها 7
1-4-1-1- آمیلازهای باکتریایی.. 7
1-4-1-2- آمیلازهای قارچی.. 7
1-4-2- طبقه بندی آمیلازها 8
آنزیمهای هیدرولیز کننده نشاسته به چهار گروه عمومی تقسیم میشوند: 8
الف) اندو آمیلازها 8
ب) اگزو آمیلازها 8
ج) آنزیمهای شاخه شکن.. 8
د) تراسفرازها 8
1-4-2-1- اندو آمیلازها 8
1-4-2-2- اگزو آمیلازها 9
1-4-2-3- آنزیمهای شاخه شکن.. 9
1-4-3- ساختار آمیلازها 11
1-4-4- مکانیسم عمل آلفا-آمیلاز. 13
1-4-5- کاربردهای آلفا-آمیلازها 14
1-4-5-1- تولید اتانل زیستی.. 15
1-4-5-2- صنایع شوینده. 16
1-4-5-3- صنایع نساجی.. 16
1-4-5-4- کاغذ سازی.. 17
1-4-5-5- صنایع غذایی.. 17
1-5-4-6- تولید نان و شیرینی پزی.. 17
1-4-5-7- تولید شربت گلوکز و فروکتوز. 18
فصل دوم. 20
بر پژوهش های پیشین.. 21
فصل سوم. 25
3- ابزار، مواد و روشهای تحقیق.. 26
3-1- ابزار. 27
3-2- مواد. 28
3-2-1- بافرها 28
3-2-2- مواد شیمیایی.. 28
3-2-3- محیطهای کشت مورد نیاز. 28
3-1-4-کشت باکتری مولد آلفا آمیلاز و تشخیص کیفی تولید آنزیم خارج سلولی.. 30
3-2- بررسی سینتیک رشد و فعالیت آلفا آمیلازی باکتری در محیط کشت پایه. 30
3-3- روش های استفاده شده در مراحل سنجش و تخلیص آلفا آمیلاز. 31
3-3-1- تخلیص آنزیم آلفا آمیلاز. 31
3-3-2- تخلیص بر روی ستون DEAE-Cellulose. 31
3-3-3- سنجش فعالیت آنزیمی.. 32
3-3-3-1-روش سنجش فعالیت آنزیم.. 33
3-3-3-2-واحد آنزیمی.. 33
3-3-4- سنجش پروتئین.. 34
3-3-4-1- سنجش کمی پروتئین به روش برادفورد. 34
3-4- روش های بررسی خصوصیات بیوشیمیایی آلفا آمیلاز با خلوص نسبی.. 35
) 35
3-4-2- اثر دما بر فعالیت آلفا آمیلاز با خلوص نسبی.. 37
3-4-3- اثر pH بر فعالیت آلفا آمیلاز. 37
3-4-4- بررسی پایداری حرارتی آنزیم دارای خلوص نسبی.. 37
3-4-5- اثر pH بر پایداری آنزیم دارای خلوص نسبی.. 37
3-4-6- روش بررسی اثر یونهای فلزی و EDTA بر فعالیت آنزیمی.. 38
4- نتایج.. 40
سویه 1390BR.. 40
4-2- سینتیک رشد و تولید آنزیم آلفا آمیلاز. 41
1390BR.. 42
4-4- خصوصیات بیوشیمیایی آلفا آمیلاز. 43
4-4-1- اثر pH و دما بر فعالیت آلفا امیلاز. 43
4-4-2- اثر دما بر پایداری آلفا آمیلاز سویه 1390 BR.. 44
4-4-3- اثر pH بر پایداری آنزیم آلفا آمیلاز. 45
) 46
4-7- اثر یونهای فلزی بر فعالیت آنزیم.. 47
5- بحث و نتیجه گیری.. 50
پیشنهادات.. 54
فهرست جدولها
عنوان صفحه
جدول 1- 1. کاربردهای مختلف آنزیمها. 4
جدول 1-3) ترکیبات بافر Mix. 28
جدول 3-2) نام و اجزاء محیط کشتهای مورد استفاده. 29
جدول 3-2) اجزاء محیط کشت جامد. 29
جدول 3-3. موادلازم در تهیه محلول برادفورد. 35
جدول 4-1) اثر یونهای فلزی بر فعالیت آنزیم. 48
فهرست شکلها
عنوان صفحه
شکل 1-1) منابع تجاری آنزیمها. 3
شکل 1-2) گرانول نشاسته در گیاهان مختلف (الف: نشاسته سیب زمینی شیرین، ب: نشاسته سیب زمینی، ج: نشاسته گندم، د: نشاسته ذرت و هـ: نشاسته برنج) 5
شکل 1-3) ساختار آمیلوز (الف) و آمیلوپکتین(ب). 6
شکل 1-4) انواع آمیلازها و عملکرد و محصول آنها. 10
12
شکل 1-6) یونهای کلسیم در ساختار آلفا آمیلاز. 13
شکل 4-1) کلنی باکتری 1390BR در محیط نشاسته- آگار. هاله تشکیل شده اطراف کلنیها نشان دهنده فعالیت آلفا آمیلازی میباشد. 40
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار 3-1) منحنی استاندارد غلظتهای مختلف D-مالتوز در طول موج nm 540.. 34
نمودار 4-1) رشد باکتری 1390BR.. 41
نمودار 4-2) تولید آنزیم برحسب زمان پس از القا نشاسته 1/0%. 41
نمودار 4-3) کروماتوگرام ستون DEAE Cellulose. 42
نمودار 4-4( اثر pH بر فعالیت آلفا آمیلاز در دمای ˚C 70. فعالیت نسبی به عنوان درصدی از حداکثر فعالیت دیده شده در0/6 ~pH میباشد که 100% در نظر گرفته شده است. 43
نمودار 4-5( اثر دما بر فعالیت آنزیم در0/ 7~pH. فعالیت نسبی به عنوان درصدی از حداکثر فعالیت دیده شده در دمای ˚C 70 میباشد که 100% در نظر گرفته شده است. 44
نمودار 4-6) پایداری فعالیت آنزیمی در دماهای مختلف در طی زمان.. 45
نمودار 4-7) پایداری آلفا آمیلاز در pH مختلف پس از یک ساعت انکوباسیون.. 45
نمودار 4-8) نمودار میکائیلیس- منتن 46
نمودار 4-9) نمودار هانس- ولف… 47
مقدمه
1-1- آنزیمها
آنزیمها، پروتئینهای کروی و مسئول بسیاری از واکنشهای ضروری بیوشیمیایی در میکروارگانیسمها، گیاهان و جانوران هستند. آنزیمها نقشهای مختلفی ایفا می کنند و بدون اینکه خودشان تغییر یابند، توانایی منحصر به فردی در تسـهیل و تسـریع واکنش شیمیایی دارند (Mojsov et al., 2012).
در سیستم طبقه بندی بین المللی آنزیمها[1] براساس عملکرد به شش دسته تقسیم میشوند:
EC1: اکسیدوردوکتازها؛ کاتالیز واکنشهای اکسیداسیون- احیا
EC2: ترانسفرازها؛ کاتالیز انتقال گروههای عاملی
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-01] [ 06:56:00 ب.ظ ]
|