پایان نامه :ارزیابی میزان مس، روی و منگنز در سرم، كبد و استخوان موشهای صحرایی نر تغذیه شده با نان غنی شده با آهن و بررسی ارتباط آنها با شاخص های استرس اکسیداتیو |
![]() |
در مطالعه ی حاضر تاثیر نان غنی شده با آهن بر وضعیت میزان مس، روی و منگنز و شاخص های استرس اکسیداتیو مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 30 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد Wistarبه کار برده شد که به صورت تصادفی به 6 گروه شاهد، گروه تغذیه شده با نان غنی شده با آهن 2 برابر مورد نیاز، 4برابر، 6 برابر و گروه تغذیه شده با نان غنی شده با آهن 2 برابر به همراه جوششیرین و گروه آهن 6 برابر به همراه جوششیرین تقسیم و به مدت 4 هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. در طول دوره مطالعه موشها از نظر وزن هر هفته 2 بار و همچنین از نظر اندازه گیری میزان مس، روی، منگنز و آهن در سرم در ابتدا و انتهای دوره آزمایش و در بافت کبد و استخوان ران در انتهای دوره آزمایش و همچنین از نظر شاخص های استرس اکسیداتیو و فاکتورهای خونی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آهن استفاده شده در نانها باعث کاهش میزان روی در سرم و افزایش آن در مدفوع، کاهش میزان منگنز در سرم و افزایش آن در مغز استخوان و مدفوع، افزایش میزان مس در سم و مغز استخوان و کاهش آن در مدفوع و همچنین افزایش میزان آهن در سرم، کبد، مغز استخوان و مدفوع شد. در گروههایی که از جوششیرین استفاده شده بود مانع از کفایت جذب تمامی عناصر شد. به نظر میرسد آهن در رقابت بر سر جایگاههای پذیرنده مانع از جذب عناصر دیگر می شود و باعث دفع بیشتر آنها می شود. استفاده از جوششیرین نیز باعث افزایش PH می شود و این افزایش، آنزیم مربوط به تجزیهی فیتاتها را غیر فعال می کند و از طرفی فیتاتها مانع از جذب عناصر از جمله آهن میشوند.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………. 1
فصل دوم: کلیات
2-1- آهن………………………………………………………………………………………………………………………………………………… 3
2-1-1-اهمیت آهن………………………………………………………………………………………………………………………………… 4
2-1-2-متابولیسم……………………………………………………………………………………………………………………………………. 5
2-1-3-جذب ، انتقال، ذخیره و دفع…………………………………………………………………………………………………….. 7
2-1-4-زیست فراهمی آهن دریافتی…………………………………………………………………………………………………… 10
2-1-5-اندازه گیری زیست دسترسی آهن غذاها……………………………………………………………………………….. 11
2-1-6-بیوشیمی آهن…………………………………………………………………………………………………………………………… 11
2-1-7-آهن، ژنراتور رادیکالهای آزاد………………………………………………………………………………………………….. 12
2-1-8-ذخیره آهن _ ترانسفرین: حمل آهن…………………………………………………………………………………….. 12
2-1-9-سیستم رتیکولواندوتلیال: باز یافت آهن………………………………………………………………………………….. 13
2-1-10-کبد انبار ذخیره آهن و مسئول کنترل تنظیم آهن…………………………………………………………… 13
2-1-11-تنظیم آهن وکنترل هموستاز داخل سلولی وابسته به پروتئین آهن……………………………….. 14
2-1-12-عوامل مؤثر بر وضعیت آهن بدن………………………………………………………………………………………….. 14
2-1-13-جذب آهن از غذا…………………………………………………………………………………………………………………… 14
2-1-14-منابع غذایی آهن و اهمیت نان غنی شده با آهن……………………………………………………………… 17
2-1-15-کمبود……………………………………………………………………………………………………………………………………… 18
عنوان صفحه
2-1-16-مسمومیت آهن………………………………………………………………………………………………………………………. 19
2-2-روی…………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 20
2-2-1-متابولیسم…………………………………………………………………………………………………………………………………… 20
2-2-2-جذب – انتقال…………………………………………………………………………………………………………………………… 21
2-2-3-عوامل مؤثر در جذب روی……………………………………………………………………………………………………….. 21
2-2-4-دفع روده ای……………………………………………………………………………………………………………………………… 22
2-2-5-کمبود روی………………………………………………………………………………………………………………………………… 22
2-2-6-تداخل روی با مواد مغذی………………………………………………………………………………………………………… 22
2-2-6-1-روی- مس…………………………………………………………………………………………………………………………….. 22
2-2-6-2-روی – آهن…………………………………………………………………………………………………………………………… 23
2-2-6-3-روی و دیگر عناصر……………………………………………………………………………………………………………… 23
2-2-7-چند نکتهی ضروری…………………………………………………………………………………………………………………. 23
2-2-8-ارتباط روی با هورمون ها…………………………………………………………………………………………………………. 24
2-3-مس…………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 25
2-3-1-متابولیسم…………………………………………………………………………………………………………………………………… 25
2-3-2-اهمیت بیوشیمایی مس……………………………………………………………………………………………………………. 26
2-3-3-نقش فیزیولوژیک مس………………………………………………………………………………………………………………. 26
2-3-4-عوامل مؤثر بر وضعیت مس بدن……………………………………………………………………………………………… 26
2-3-5-کمبود مس………………………………………………………………………………………………………………………………… 27
2-3-6-غلظت مس در بافتهای مختلف……………………………………………………………………………………………… 28
2-3-7-تداخلات مس با مواد معدنی دیگر………………………………………………………………………………………….. 28
2-3-7-1- مس و آهن………………………………………………………………………………………………………………………….. 28
2-3-7-2-مس و روی……………………………………………………………………………………………………………………………. 28
2-3-7-3-مس و مولیدن………………………………………………………………………………………………………………………. 29
2-3-8-مس و کربوهیدراتها……………………………………………………………………………………………………………….. 29
عنوان صفحه
2-4-منگنز………………………………………………………………………………………………………………………………………………. 29
2-4-1-جذب و انتقال منگنز………………………………………………………………………………………………………………… 30
2-4-2-نقش بیولوژیکی…………………………………………………………………………………………………………………………. 30
2-4-3-کمبود………………………………………………………………………………………………………………………………………… 31
2-4-4-مسمومیت………………………………………………………………………………………………………………………………….. 32
2-4-5-چند نکتهی ضروری…………………………………………………………………………………………………………………. 32
2-5-هماتوکریت…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 33
2-6-هموگلوبین…………………………………………………………………………………………………. 33
2-6-1-نقش مولکول هموگلوبین………………………………………………………………………………………………………….. 32
2-6-2-تشکیل مولکول هموگلوبین……………………………………………………………………………………………………… 34
2-6-3-محل ساخته شدن هموگلوبین در بدن…………………………………………………………………………………… 34
2-6-4-نقش بیولوژیک هموگلوبین………………………………………………………………………………………………………. 35
2-6-5-علل کمبود و افزایش و عوارض حاصله…………………………………………………………………………………… 35
2-6-6-منابع غذایی هموگلوبین…………………………………………………………………………………………………………… 35
2-5-آنزیم های آنتی اكسیدان……………………………………………………………………………………………………………….. 36
2-5-1-عوامل اكسیدان…………………………………………………………………………………………………………………………. 36
2-5-2-استرس اكسیداتیو…………………………………………………………………………………………………………………….. 36
2-5-3-مكانیسمهای دفاعی در برابر آسیب اكسیداتیو………………………………………………………………………. 37
2-5-4-ظرفیت تام آنتیاکسیدانی……………………………………………………………………………………………………….. 38
2-5-5-آنزیم سوپراكسید دیسموتاز (SOD)……………………………………………………………………………………….. 38
2-5-5-1-نقش سوپراکسید دیسموتاز در گلبولهای قرمز و هموگلوبین…………………………………………. 39
2-5-5-2-عوامل موثر بر میزان فعالیت سوپراکسید دیسموتاز………………………………………………………….. 40
2-5-6-آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)…………………………………………………………………………………………. 41
2-5-7-كاتالاز…………………………………………………………………………………………………………………………………………. 42
2-5-8-مالات دهیدروژناز (MDA)………………………………………………………………………………………………………. 43
عنوان صفحه
2-6-سرولوپلاسمین……………………………………………………………………………………………………………………………….. 43
2-7-فریتین……………………………………………………………………………………………………………………………………………. 44
2-8-پروتئین توتال………………………………………………………………………………………………………………………………… 45
2-9-آلبومین…………………………………………………………………………………………………………………………………………… 45
2-10-اسید اوریک…………………………………………………………………………………………………………………………………. 46
2-11- اسید فیتیک………………………………………………………………………………………………………………………………. 46
2-12- جوششیرین………………………………………………………………………………………………………………………………. 47
فصل سوم: مواد و روشها
3-1- مواد و وسایل مورد نیاز………………………………………………………………………………………………………………… 48
3-2-طبقه بندی و شرایط نگهداری موشهای صحرایی………………………………………………………………………. 48
3-2-1-گروهبندی حیوانات مورد آزمایش……………………………………………………………………………………………. 49
3-3-اندازه گیری اسید فیتیک درآرد……………………………………………………………………………………………………. 49
3-3-1-طرز تهیه وانادات _ مولیبدات…………………………………………………………………………………………………. 51
3-4-اندازه گیری اسید فیتیک در نان…………………………………………………………………………………………………… 51
3-4-1- استاندارد کردن دستگاه اسپکتوفتومتری و بدست آوردن منحنی استاندارد
و معادله رگرسیون…………………………………………………………………………………………………………………………………. 51
3-5-روش اندازه گیری جوش شیرین…………………………………………………………………………………………………… 52
3-6-اندازه گیری آنتیاکسیدانهای سرم خون، مدفوع، کبد
و استخوان (عناصر کمیاب)………………………………………………………………………………………………………………….. 53
3-6-1-جمع آوری نمونههای خون……………………………………………………………………………………………………… 53
3-6-2-جمعآوری نمونههای مدفوع…………………………………………………………………………………………………….. 53
3-6-3-جمع آوری نمونههای کبد و استخوان……………………………………………………………………………………. 53
3-6-4-آماده سازی نمونه استخوان……………………………………………………………………………………………………. 53
3-6-5-آماده سازی نمونه کبد……………………………………………………………………………………………………………. 54
عنوان صفحه
3-6-6-آماده سازی نمونه مدفوع………………………………………………………………………………………………………… 54
3-6-7-آماده سازی نمونه سرم…………………………………………………………………………………………………………… 54
3-6-8-اندازه گیری عناصر اهن، مس، روی و منگنز با بهره گرفتن از دستگاه جذب اتمی…………………… 54
3-7-اندازه گیری سرولوپلاسمین سرم………………………………………………………………………………………………….. 55
3-8-اندازه گیری فریتین………………………………………………………………………………………………………………………… 57
3-9-اندازه گیری آلبومین………………………………………………………………………………………………………………………. 59
3-10-اندازه گیری پروتئن تام………………………………………………………………………………………………………………… 60
3-11-اندازه گیری اسید اوریک……………………………………………………………………………………………………………… 62
3-12-اندازه گیری کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC)………………………………………………………………………. 64
3-13-اندازه گیری ظرفیت تام آنتی اكسیدانی…………………………………………………………………………………….. 65
3-14-اندازه گیری فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز………………………………………………………………………. 67
3-15-اندازه گیری فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز………………………………………………………………………… 71
3-16-اندازهگیری كاتالاز گلبولهای قرمز خون…………………………………………………………………………………… 74
3-17-اندازهگیری مالون دی آلدئید (MDA) گلبولهای قرمز خون…………………………………………………. 74
3-18-روش تجزیه و تحلیل دادها………………………………………………………………………………………………………… 75
فصل چهارم: نتایج
4-1-بررسی وزن موش صحرایی نر بالغ از نژاد Wister در گروههای مورد بررسی
در طول دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………………………….. 76
3-2-بررسی اندازه گیری میزان اسید فیتیک در گروههای مختلف نان……………………………………………… 78
4-3-بررسی مقادیر آهن سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای
دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………………………………………… 79
4-4-بررسی مقادیر آهن در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی
در انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………………………………… 81
عنوان صفحه
4-5-بررسی مقادیر روی سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای
دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………………………………………. 83
4-6-بررسی مقادیر روی در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی
در انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………………………………… 85
4-7-بررسی مقادیر مس سرم و مدفوع در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای
دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………………………………………… 87
4-8-بررسی مقادیر مس در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای مورد بررسی
در انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………………………………… 89
4-9-بررسی مقادیر منگنز سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا
و انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………………………………….. 91
4-10-بررسی مقادیر منگنز در اندامهای استخوان ران و کبد در گروههای
مورد بررسی در انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………….. 93
4-11-بررسی اندازه گیری مقادیر سرولوپلاسمین سرم در گروههای مورد بررسی
در ابتدا و انتهای دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………….. 95
4-12-بررسی اندازه گیری مقادیر فریتین سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا
و انتهای دوره آزمایش…………………………………………………………………………………………………………………………. 97
4-13-بررسی اندازه گیری مقادیر آلبومین سرم در گروههای مورد بررسی
در ابتدا و انتهای دوره آزمایش…………………………………………………………………………………………………………… 99
4-14-بررسی اندازه گیری مقادیر پروتئین تام سرم در گروههای مورد بررسی
در ابتدا و انتهای دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………….. 101
4-15-بررسی اندازه گیری مقادیر اوریک اسید سرم در گروههای مورد بررسی
در ابتدا و انتهای دوره آزمایش………………………………………………………………………………………………………… 103
4-16-بررسی اندازه گیری مقادیر کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم
در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش…………………………………………………………….. 105
عنوان صفحه
4-17- بررسی اندازه گیری مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت در گروههای مورد
بررسی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش……………………………………………………………………………………………. 107
4-18-بررسی اندازه گیری مقادیر ظرفیت تام آنتی اكسیدانی (TAC) سرم
در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش………………………………………………………………. 109
4-19-بررسی اندازه گیری مقادیر آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) و سوپراکسید
دیسموتاز (SOD) سرم در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش………………………. 111
4-20-بررسی اندازه گیری مقادیرمالات دهیدروژناز (MDA) و كاتالاز گلبولهای
قرمز خون در گروههای مورد بررسی در ابتدا و انتهای دوره آزمایش……………………………………………. 113
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری کلی
5-1-بررسی تغییرات وزن بدن موش صحرایی نر بالغ از نژاد Wister……………………………………………… 115
5-2- بررسی میزان تغییرات اسید فیتیک در و نان………………………………………………………………………….. 115
5-3- بررسی میزان تغییرات آهن سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران……………………………………………… 117
5-4- بررسی میزان تغییرات روی سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران……………………………………………… 119
5-5- بررسی میزان تغییرات مس سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران……………………………………………… 120
5-6- بررسی میزان تغییرات منگنز سرم، مدفوع، كبد و استخوان ران…………………………………………… 121
5-7- بررسی میزان تغییرات هماتوكریت، هموگلوبین، سرولوپلاسمین، فریتین، آلبومین،
پروتئین تام، اوریک اسید و میزان کل ظرفیت اتصال به آهن…………………………………………………………… 123
5-7-1-بررسی میزان تغییرات مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت……………………………………………………… 123
5-7-2- بررسی میزان تغییرات سرولوپلاسمین سرم……………………………………………………………………….. 123
5-7-3- بررسی میزان تغییرات فریتین سرم…………………………………………………………………………………….. 124
5-7-4- بررسی میزان تغییرات مقادیر آلبومین سرم………………………………………………………………………… 125
5-7-5- بررسی میزان تغییرات مقادیراسید اوریک سرم…………………………………………………………………… 125
5-7-6- بررسی میزان تغییرات مقادیر کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم…………………………… 126
5-8- بررسی میزان تغییرات شاخص های استرس اکسیداتیو…………………………………………………………… 126
عنوان صفحه
5-8-1-بررسی میزان تغییرات )TAC ظرفیت آنتیاکسیدانی تام) سرم…………………………………………. 126
5-8-2-بررسی میزان تغییرات آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز(GPX)…………………………………………………… 127
5-8-3-بررسی میزان تغییرات آنزیم سوپراکسید دیسموتاز(SOD)………………………………………………… 127
5-8-4-بررسی میزان تغییرات مالون دی آلدهید (MDA) گلبولهای قرمز خون………………………. 129
5-8-5-بررسی میزان تغییرات كاتالاز گلبولهای قرمز خون……………………………………………………………. 129
نتیجه گیری کلی………………………………………………………………………………………………………………………………….. 131
پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
فهرست منابع و ماخذ………………………………………………………………………………………………………………………… 132
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 4-1: مقایسه میانگین (± انحراف معیار) وزن موش صحرایی نر بالغ
از نژاد Wister در گروههای مورد بررسی در طول دوره آزمایش…………………………………………………… 77
جدول 4-2- : مقایسه مقادیراسید فیتیک در گروههای مختلف نان
(میانگین ± انحراف معیار)……………………………………………………………………………………………………………………… 78
جدول 4-3 : مقایسه مقادیرآهن سرم و مدفوع (میانگین + انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………….. 80
جدول 4-4 : مقایسه مقادیر آهن در اندامهای کبد و استخوان ران
(میانگین ± انحراف معیار) در انتهای دوره غنیسازی در گروههای
آزمایشی مختلف…………………………………………………………………………………………………………………………………….. 82
جدول 4-5 : مقایسه مقادیر روی سرم و مدفوع (میانگین ± انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………….. 84
جدول 4-6 : مقایسه مقادیر روی در اندامهای کبد و ران (میانگین + انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………….. 86
جدول 4-7 : مقایسه مقادیر مس سرم و مدفوع (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا
و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف………………………………………………………………….. 88
جدول 4-8 : مقایسه مقادیر مس در اندامهای کبد و ران (میانگین + انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………….. 90
جدول 4-9 :مقایسه مقادیر منگنز سرم و مدفوع (میانگین ±انحراف معیار) در ابتدا
و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف………………………………………………………………….. 92
عنوان صفحه
جدول 4-9 : مقایسه مقادیر منگنزدر اندامهای کبد و ران (میانگین ± انحراف معیار)
در انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف………………………………………………………………… 94
جدول 4- 11: مقایسه مقادیر سرولوپلاسمین سرم (میانگین ± انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………….. 96
جدول 4-12 : مقایسه مقادیر فریتین سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا
و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف………………………………………………………………….. 98
جدول 4-13 : مقایسه میزان آلبومین سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا
و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف……………………………………………………………….. 100
جدول 4-14 : مقایسه مقادیر پروتئین تام سرم (میانگین ± انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………… 102
جدول 4-15 : مقایسه مقادیراوریک اسیدسرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا
و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………………………. 104
جدول 4-16: مقایسه مقادیر کل ظرفیت اتصال به آهن (TIBC) سرم (میانگین ± انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………… 106
جدول 4-17 : مقایسه مقادیر هموگلوبین و هماتوکریت (میانگین + انحراف معیار)
در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای آزمایشی مختلف…………………………………………………… 108
جدول 4-17 : مقایسه مقادیرظرفیت کل آنتیاکسیدانی ( TAC)سرم
(میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای
آزمایشی مختلف…………………………………………………………………………………………………………………………………… 110
جدول 4-18 : مقایسه مقادیر گلوتاتیون پراکسیداز(GPX) و سوپراکسید
دیسموتاز (SOD) سرم (میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی
در گروههای آزمایشی مختلف……………………………………………………………………………………………………………… 112
جدول 4- : مقایسه مقادیر مالون دی آلدهید(MDA) و كاتالاز گلبولهای قرمز خون
(میانگین ± انحراف معیار) در ابتدا و انتهای دوره غنیسازی در گروههای
آزمایشی مختلف…………………………………………………………………………………………………………………………………… 114
فصل اول: مقدمه
آهن یک ماده ی معدنی است كه برای فعالیتهای فیزیولوژیكی بدن ضروری بوده و جزء با اهمیت پروتئینهایی است كه در انتقال اكسیژن نقش دارند (هموگلوبین و میوگلوبین). همچنین وجود آن برای انجام واكنشهای آنزیمی در بافتهای مختلف، رشد و نمو سلولها و تمایز سلولی لازم است. كمبود آهن یكی از شایعترین كمبودهای تغذیهای در سرتاسر جهان است از علائم كمبود آهن
میتوان به كم خونی، ریزش مو، بی قراری، ضعف و خستگی، زردی، كمرنگ شدن غشاهای مخاطی، كاهش بازدهی، كاهش عملكرد ایمنی و افزایش حساسیت به بیماری و … اشاره كرد. بهترین راه برای پیشگیری از كمبود آهن استفاده از منابع غذایی حاوی آن یا ماده غذایی غنی شده با آهن است. در ایران و بویژه استان فارس كمبود آهن كمبود اول مواد مغذی است. چون غذای اكثر خانوادههای ایرانی را نان تشكیل می دهد و بیشترین انرژی مورد نیاز خود را از طریق غلات بویژه نان تأمین
میكنند. با توجه به محدودیت منابع و عدم امكان تأمین مواد مغذی لازم است برای رفع نیازهای تغذیهای مردم از سادهترین روشها برای تأمین مواد مورد نیاز آنها استفاده گردد. یكی از این راه ها تهیه نانهای مخصوص و غنی شده با
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-01] [ 02:07:00 ب.ظ ]
|