دانلود دکترای عمومی دامپزشکی : بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی همولیزینهای استافیلوکوکوسهای جداشده از منابع انسانی و گاوی |
چکیده:
بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی همولیزینهای استافیلوکوکوسهای جداشده از منابع انسانی و گاوی
استافیلوکوکوسها میکروارگانیسمهایی هستند که در شرایط خاصی میتوانند عامل ایجاد کننده بسیاری از عفونتهای انسان و حیوان باشند. برخی از سویههای استافیلوکوکوس ترکیباتی تولید می کنند که با قدرت بیماریزایی آنها در ارتباط است. یکی از مهمترین آنها همولیزین است. استافیلوکوکوس اورئوس چهار نوع همولیزین آلفا، بتا، گاما و دلتا تولید می کند. مطالعات مختلفی در مورد همولیزینهای استافیلوکوکوس اورئوس انجام شده است، اما در ارتباط با سایر جدایههای دامی و انسانی اطلاعات دقیقی در مورد نقش همولیزین در بیماری زایی در دست نیست. لذا هدف از این مطالعه بررسی انواع همولیزین در گونه های مختلف استافیلوکوکوس جدا شده از منابع انسانی و حیوانی بر اساس خصوصیات فنوتیپی و ژنوتیپی است. در این مطالعه 9 سویه مرجع از سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تهیه شد و40 جدایه استافیلوکوکوس که 20 مورد منشا گاوی و 20 مورد دیگر منشا انسانی داشتند، جمع آوری شدند. پس از تایید جنس باکتری های مورد مطالعه بر اساس تستهای بیوشیمیایی، نوع همولیزین بر اساس ناحیه ایجاد شده توسط هر یک از جدایههای مختلف روی آگار حاوی خون گوسفند، خرگوش و اسب مشخص گردید و ژنهای کد کننده همولیزینهای مختلف با بهره گرفتن از روش واکنش زنجیرهای پلیمراز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 31جدایه دارای فعالیت همولیتیک بودند. با بررسی ژنوتیپی همولیزینها مشخص شد که ژن hla و hld در همه جدایهها وجود دارد. ژن hlg در هیچ جدایهای یافت نشد و 11 جدایه دارای ژن hlb بودند. با بررسی فنوتیپی همولیزینها مشخص شد که بیشتر جدایههای گاوی همولیز دلتا و بیشتر جدایههای انسانی همولیز آلفا داشتند. نتایج بررسیها نشان داد که همولیزینهای جدایههای مختلف استافیلوکوکوس تفاوتهایی از نظر فنوتیپی و ژنوتیپی دارند همچنین تظاهر فنوتیپی همولیزین روی محیط کشت تنها با وجود ژن کد کننده آن امکان پذیر است در صورتی که عکس آن صادق نیست و امکان عدم بیان ژن همولیزین وجود دارد
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: مقدمه و هدف
مقدمه و هدف……………………………………………………………………………………………………………………………………………….1
فصل دوم: کلیات
1 – 2 ریخت شناسی و رنگ آمیزی……………………………………………………………………………………………………………..3
2 – 2 ساختار و ترکیب…………………………………………………………………………………………………………………………………4
3 – 2 ویژگیهای رشد………………………………………………………………………………………………………………………………….4
4 – 2 جداسازی…………………………………………………………………………………………………………………………………………….5
5 – 2 شناسایی و ویژگیهای کلونی…………………………………………………………………………………………………………….6
1 – 5 – 2 تولید رنگدانه……………………………………………………………………………………………………………….6
2 – 5 – 2 همولیز…………………………………………………………………………………………………………………………7
6 – 2 تستهای تشخیص بیماریزایی جدایههای استافیلوکوکوس…………………………………………………………….9
1 – 6 – 2 تست کوآگولاز…………………………………………………………………………………………………………….9
2 – 6 – 2 تست DNase…………………………………………………………………………………………………………..11
3 – 6 – 2 تست تایید وجود پروتئین آ……………………………………………………………………………………..11
7 – 2 جایگاه طبیعی………………………………………………………………………………………………………………………………….12
8 – 2 گونه های استافیلوکوکوس………………………………………………………………………………………………………………..12
1 – 8 – 2 استافیلوکوکوس اورئوس…………………………………………………………………………………………..12
2 – 8 – 2 استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس…………………………………………………………………………………..13
3 – 8 – 2 استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس………………………………………………………………………………14
4 – 8 – 2 استافیلوکوکوس همولیتیکوس…………………………………………………………………………………14
5 – 8 – 2 استافیلوکوکوس سیمولنس………………………………………………………………………………………15
6 – 8 – 2 استافیلوکوکوس لوجاننسیس……………………………………………………………………………………15
7 – 8 – 2 استافیلوکوکوس کپیتیس…………………………………………………………………………………………15
8 – 8 – 2 استافیلوکوکوس زایلوسوس………………………………………………………………………………………16
9 – 8 – 2 استافیلوکوکوس اینترمدیوس…………………………………………………………………………………..16
10 – 8 – 2 استافیلوکوکوس هایکوس………………………………………………………………………………………16
11 – 8 – 2 استافیلوکوکوس سیوری………………………………………………………………………………………..17
12 – 8 – 2 استافیلوکوکوس کروموژنز……………………………………………………………………………………..17
13 – 8 – 2 استافیلوکوکوس لنتوس…………………………………………………………………………………………17
9 – 2 بیماریزایی…………………………………………………………………………………………………………………………….18
10 – 2 نقش استافیلوکوکوس در بیماریهای انسان………………………………………………………………………18
11 – 2 نقش استافیلوکوکوس در بیماریهای حیوان……………………………………………………………………..18
12 – 2 فاکتورهای حدت در استافیلوکوکوس…………………………………………………………………………………19
13 – 2 فاکتورهای حدت در استافیلوکوکوسهای کوآگولاز منفی…………………………………………………19
14 – 2 پاسخ به درمان………………………………………………………………………………………………………………………………20
15 – 2 آزمونهای تشخیص آزمایشگاهی……………………………………………………………………………………….21
1 – 15 – 2 نمونهها………………………………………………………………………………………………………………..21
2 – 15 – 2 تهیه گسترش………………………………………………………………………………………………………21
3 – 15 – 2 کشت……………………………………………………………………………………………………………………21
4 – 15 – 2 تست کاتالاز………………………………………………………………………………………………………….22
5 – 15 – 2 تست کوآگولاز……………………………………………………………………………………………………………….22
6 – 15 – 2 تست حساسیت آنتی بیوتیکی……………………………………………………………………………..22
7 – 15 – 2 تستهای سرمی و تعیین تیپ…………………………………………………………………………….23
فصل سوم: مواد و روشها
1 – 3 مواد و وسایل مورد نیاز………………………………………………………………………………………………………….24
2 – 3 روش کار…………………………………………………………………………………………………………………………………27
1 – 2 – 3 جمع آوری نمونهها………………………………………………………………………………………………….27
2 – 2 – 3 جداسازی استافیلوکوکوس با بهره گرفتن از روش کشت………………………………………………27
فصل چهارم: نتایج
نتایج…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..36
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
بحث و نتیجه گیری…………………………………………………………………………………………………………………………46
پیشنهادات…………………………………………………………………………………………………………………………………………50
منابع………………………………………………………………………………………………………………………………………………….51
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول 1 – 3 چهار جفت پرایمر ژنهای مولد همولیزین در استافیلوکوکوس…………………………………..32
جدول 1 – 4 نتایج تستهای بیوشیمیایی و مولکولی نمونههای کنترل…………………………………………..37
جدول 2 – 4 نتایج تستهای بیوشیمیایی و مولکولی جدایههای گاوی……………………………………………38
جدول 3- 4 نتایج تستهای بیوشیمیایی و مولکولی جدایههای انسانی…………………………………………39
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار 1 – 4 میزان درصد فراوانی انواع همولیز بر اساس ژنوتیپ……………………………………………………..43
نمودار 2 – 4 میزان درصد فراوانی انواع همولیز بر اساس فنوتیپ…………………………………………………….43
نمودار 3 – 4 مقایسه درصد فراوانی همولیزین های انسانی و گاوی بر اساس ژنوتیپ……………………..44
نمودار 4 – 4 مقایسه درصد فراوانی همولیزین های انسانی و گاوی بر اساس فنوتیپ……………………..44
نمودار 5 – 4 میزان درصد فراوانی فعالیت همولیتیک و غیر همولیتیک…………………………………………..45
فهرست تصاویر
عنوان صفحه
تصویر 1 – 3 همولیز کامل در استافیلوکوکوس………………………………………………………………………………….30
تصویر 1 – 4 کوکسی گرم مثبت خوشه انگوری استافیلوکوکوس در زیر میکروسکوپ……………………40
تصویر 2 – 4 تست اکسیداز منفی استافیلوکوکوس……………………………………………………………………………40
تصویر 3 – 4 تست کاتالاز مثبت در استافیلوکوکوس………………………………………………………………………..40
تصویر 4 – 4 تست کوآگولاز در لوله…………………………………………………………………………………………………40
تصویر 5 – 4 رشد روی مانیتول سالت آگار………………………………………………………………………………………..40
تصویر 6 – 4 همولیز بتا، همولیز دوتایی و بدون همولیز……………………………………………………………………41
تصویر 7 – 4 همولیز دلتا…………………………………………………………………………………………………………………….41
تصویر 8 – 4 همولیز دوتایی و آلفا……………………………………………………………………………………………………41
تصویر 9 – 4 تشدید همولیز در محل برخورد همولیز بتا و دلتا………………………………………………………..42
تصویر 10 – 4 مقایسه همولیز ایجادی روی محیط کشت حاوی خون گوسفند و اسب…………………..42
تصویر 11 – 4 عکس UV از محصولات واکنش زنجیرهای پلیمراز……………………………………………………42
مقدمه و هدف
اعضای جنس استافیلوكوكوس میكروارگانیسمهایی هستند كه گونه های مختلفی را شامل میشوند. هریک از این گونه ها میتوانند عامل ایجاد كننده بسیاری از عفونتهای شناخته شده باشند. استافیلوكوكوسها میتوانند از طریق محیط روی پوست، غشاهای مخاطی و دیگر اعضای بدن انسان و حیوان ساكن شوند (گان، 1989). این میكروارگانیسمها را میتوان به 2 دسته کواگولاز مثبت و کواگولاز منفی تقسیم كرد. کواگولاز منفیها میكروارگانیسمهای فرصت طلبی هستند كه در شرایط خاصی در بدن انسان و حیوان عفونتهای شدیدی را ایجاد می کنند و اغلب عامل اولیه بیماری در انسان و دامها محسوب میشوند و بیماریهایی از قبیل عفونتهای مجاری ادراری، رودهای، گوش، ورم PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)، استئومیلیت، اندوكاردیت، مننژیت، ذات الریه، ضایعات سطحی مانند فورونكولوز و بسیاری بیماریهای دیگر را ایجاد می کنند (گان، 1989 و ترکیالماز، 2005).
استافیلوکوکوس اورئوس[1]یكی از عوامل مهم عفونت PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است) در گاو بوده و به عنوان پاتوژن مهم انسانی نیز شناخته می شود (ایسمون و ادلام، 1983 و آرستراپ، 1995). استافیلوکوکوس اورئوس تركیبات مختلفی را تولید میكند که با قدرت بیماریزایی آن در ارتباط هستند، که یكی از مهمترین آنها همولیزین است. همولیزین استافیلوكوكوسها به عنوان یكی از مهمترین عوامل حدت باكتری شناخته شده است كه در تهاجم باكتری و فرار باكتری از دسترسی سیستم دفاعی بدن شركت میكند (اندرسون، 1976 و ایندولو، 1989).
استافیلوکوکوس اورئوس چهار نوع همولیزین آلفا (α)، بتا (β)، گاما (γ) و دلتا (δ) را تولید میكند كه بررسی نقش این همولیزینها به عنوان عوامل حدت در مطالعات مختلفی نشان داده شده است (ویسمان، 1975 و آربوثنوت، 1981).
توكسین آلفا به دلیل اثرات همولیتیك، درمونكروتیک و نوروتوكسیک به عنوان فاكتور اصلی بیماریزایی استافیلوكوكوس شناخته می شود. توكسین بتا (همولیزین بتا) حاوی اسفنگومیلیناز بوده كه علیه گلبولهای قرمز گوسفند و گاو فعال است، اما برخلاف توكسین آلفا نقش توكسین بتا در قدرت بیماریزایی این میكروارگانیسم كمتر به اثبات رسیده است (داسیلوا و همکاران، 2005).
با توجه به اینكه مطالعات مختلفی نشان داده است كه همولیزینهای استافیلوکوکوس اورئوس ارتباط خاصی با ایجاد تورم PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-01] [ 05:51:00 ب.ظ ]
|