پایان نامه:جداسازی و شناسایی مولکولی باکتری های اندوفتیک گیاه گندم و بررسی اثرات آنتاگونیسمی آنها علیه پاتوژنهای قارچی گیاه |
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل اول: (مقدمه و اهداف تحقیق)
چکیده فارسی 1
1-1-مقدمه……………………………………………………………………………………………………………. 2
1-2-اهداف تحقیق…………………………………………………………………………………………………. 3
فصل دوم (مروری بر تحقیقات انجام شده)
2-1-گیاهشناسی گندم و اهمیت آن…………………………………………………………………………….. 4
2-1-1- بیماری زنگ …………………………………………………………………………………………… 5
2-1-2- بیماری سیاهک………………………………………………………………………………………….. 6
2-1-3- بیماری پاخوره یا پوسیدگیریشه یا ازپایافتادن………………………………………………….. 7
2-1-4- بیماری سوختگیزرد یا لکخرمایی…………………………………………………………………. 8
2-1-5- بیماری لکهچشمی………………………………………………………………………………………. 9
2-1-6- بیماری ارگوت 9
2-1-7- بیماریهای فوزاریومی…………………………………………………………………………………. 10
2-1-7-1- قارچFusarium graminarum………………………………………………………………………………………….. 12
2-1-7-2- قارچ Fusarium culmurum ……………………………………………………………………………………………. 13
2-1-7-3- قارچ Fusarium avenaceum…………………………………………………………………………………………… 13
2-1-7-4- قارچFusarium equiseta ……………………………………………………………………………………………. 14
2-1-7-5- قارچFusarium nivale 15
2-2- میکروارگانیسمهای ریزوسفر 15
2-3- اندوفیت و کلونیزاسیون ………………………………………………………………………………… 18
2-4- باکتری های اندوفتیک و کاربرد آنها……………………………………………………………………. 21
2-4-1- افزایش تولید هورمونهای گیاهی……………………………………………………………………. 21
2-4-2- تثبیت بیولوژیکی نیتروژن……………………………………………………………………………… 25
2-4-3- فیتوبیورمیدیشن………………………………………………………………………………………….. 28
2-4-4- انحلال فسفات…………………………………………………………………………………………… 39
2-4-5- تولید سیدروفور……………………………………………………………………………………………. 41
2-4-6- تولید آنتیبیوتیک و آنتیبیوزیس………………………………………………………………………. 44
2-5- باکتری های اندوفتیک و تولید آنزیم……………………………………………………………………….. 51
2-6- تنوع و جمعیت میکروارگانیسمهای یافت شده بهعنوان اندوفتیک………………………………….. 53
فصل سوم (مواد و روشها)
3-1- جداسازی و کشت باکتری اندوفتیک………………………………………………………………………. 59
3-1-1- مواد و وسایل لازم جهت جداسازی و کشت باکتری های اندوفتیک از گیاهگندم……………. 59
3-1-2- روش کار……………………………………………………………………………………………………. 59
3-1-2-1- نمونه و نمونه گیری …………………………………………………………………………………….. 59
3-1-2-2- کشت و شناسایی………………………………………………………………………………………. 60
3-2-شناسایی فنوتیپی باکتری های اندوفتیک…………………………………………………………………….. 60
3-2-1-رنگآمیزی گرم…………………………………………………………………………………………….. 60
3-2-2- تست کاتالاز……………………………………………………………………………………………….. 61
3-2-3- تست سیتوکروماکسیداز………………………………………………………………………………….. 61
3-2-4- تست کوآگولاز…………………………………………………………………………………………….. 61
3-2-5- تست حرکت………………………………………………………………………………………………. 62
3-2-6- تست هیدرولیزژلاتین…………………………………………………………………………………….. 62
3-2-7- تست سیمونسیترات……………………………………………………………………………………… 63
3-2-8- تستMR/VP…………………………………………………………………………………………………. 63
3-2-9- تست هیدرولیزنشاسته……………………………………………………………………………………. 63
3-2-10- تست هیدرولیزکازئین………………………………………………………………………………….. 64
3-3- شناسایی باکتری های تولیدکننده ترکیبات ضدقارچی به روش مولکولار…………………………… 64
3-3-1- مواد و وسایل مورد استفاده جهت استخراج DNA………………………………………………… 64
3-3-2- روش استخراج DNA ژنومی…………………………………………………………………………… 65
3-3-3- روش تهیه ژل آگارز یک درصد……………………………………………………………………….. 65
3-3-4- انجامPCR………………………………………………………………………………………………………….. 66
3-3-4-1- وسایل مورد استفاده برای انجام PCR و شرایط دمایی دستگاه ترموسایکلر……………… 66
فصل چهارم (نتایج و بحث)
4-1- جداسازی باکتری های اندوفتیک از گیاهگندم…………………………………………………………….. 67
4-2- شناسایی فنوتیپی باکتری های اندوفتیک 68
4-3- ارزیابی اثر آنتاگونیسمی باکتری های اندوفتیک برعلیه قارچهای بیوکنترلی و قارچهای پاتوژن
گیاهی……………………………………………………………………………………………………………………. 70
4-4- بررسی فعالیت آنزیم β-1و4گلوکاناز……………………………………………………………………. 76
4-4-1- مواد و وسایل لازم………………………………………………………………………………………… 76
4-4-2- روش تهیه محلول نمکی 1مولار………………………………………………………………………. 76
4-4-3- ترکیبات محیط CMCآگار1%…………………………………………………………………………… 77
4-4-4 معرف آزمایش کنگورد…………………………………………………………………………………….. 77
4-4-5 کشت و بررسی……………………………………………………………………………………………… 77
4-5- نتایج مربوط به شناسایی مولکولی باکتری ها……………………………………………………………… 77
4-5-1- آنالیز کیفی محصولات PCR…………………………………………………………………………… 78
4-5-2- نتایج تعیین توالی………………………………………………………………………………………….. 78
فصل پنجم (نتیجه گیری)
5-1. نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………… 92
5-2پیشنهادات…………………………………………………………………………………………………………. 98
منابع و ماخذ……………………………………………………………………………………………………………. 99
چکیده انگلیسی…………………………………………………………………………………………………………. 109
فهرست جداول
عنوان جدول صفحه |
جدول2-1. مشخصههایی از بیماری زنگ…………………………………………………………………………………………5 |
جدول2-2. مشخصههایی از بیماری سیاهک……………………………………………………………………………………..6 |
جدول2-3. انواع میکوتوکسین فوزاریومی……………………………………………………………………………………….12 |
جدول2-4. انواع ترشحات ریشه……………………………………………………………………………………………………18 |
جدول2-5. اندوفیتیکهای تثبیتکننده نیتروژن………………………………………………………………………………..28 |
جدول2-6. میکروارگانیسمهای مولد اسیدآلی………………………………………………………………………………….32 |
جدول2-7. میکروارگانیسمهای مولد بیوسورفاکتانت………………………………………………………………………..33 |
جدول2-8. میکروارگانیسمهای مولد گلیکوپروتئین………………………………………………………………………….34 |
جدول2-9. میکروارگانیسمهای اکسیدکننده و احیاءکننده…………………………………………………………………..35 |
جدول2-10. میکروارگانیسمهای دخیل در فیتوبیورمیدیشن……………………………………………………………….39 |
جدول2-11. میکروارگانیسمهای مولد سیدروفور…………………………………………………………………………….43 |
جدول2-12. اندوفیتهای مولد آنتیبیوتیک و عملکرد آنها……………………………………………………………..50 |
جدول3-1. شرایطPCR……………………………………………………………………………………………………………….66 |
جدول3-2. چرخهPCR………………………………………………………………………………………………………………..66 |
جدول3-3. توالی پرایمرطراحی شده برای16S rRNA………………………………………………………………………66 |
جدول4-1. نتایج آزمونهای بیوشیمیایی…………………………………………………………………………………………68 |
جدول4-2. اسامی قارچهای مورد آزمون………………………………………………………………………………………..71 |
جدول4-3. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Fusarium moniliforme………………………………………………………..72 |
جدول4-4. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Fusarium graminearum……………………………………………………..72 |
جدول4-5. نتایج آنتاگونیسمی برعلیهFusarium oxysporum…………………………………………………………..72 |
جدول4-6. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Fusarium culmorum…………………………………………………………..72 |
جدول4-7. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Tricoderma virida………………………………………………………………73 |
جدول4-8. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Tricoderma harizanum……………………………………………………….73 |
جدول4-9. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه.Tricoderma asperellum………………………………………………………73 |
جدول4-10. نتایج آنتاگونیسمی برعلیه Macrophomina phaseolina………………………………………………73 |
جدول4-11. ترکیبات محیط CMCآگار1%……………………………………………………………………………………..76 |
جدول4-12. نتایج Blast……………………………………………………………………………………………………………..79 |
فهرست شکلها
عنوان شکل صفحه |
شکل2-1. انواع زنگها…………………………………………………………………………………………………………………6 |
شکل2-2. انواع سیاهکها……………………………………………………………………………………………………………..7 |
شکل2-3. بیماری پاخوره………………………………………………………………………………………………………………8 |
شکل2-4. بیماری سوختگیزردبرگ……………………………………………………………………………………………….8 |
شکل2-5. بیماری لکهچشمی…………………………………………………………………………………………………………9 |
شکل2-6. بیماری ارگوت……………………………………………………………………………………………………………10 |
شکل2-7. بیماری جرب و پوسیدگی فوزاریومی…………………………………………………………………………….11 |
شکل2-8. ماکروکنیدی فوزاریومگرامیناروم…………………………………………………………………………………….13 |
شکل2-9. ماکروکنیدی فوزاریومکلموروم………………………………………………………………………………………13 |
شکل2-10. ماکروکنیدی فوزاریوماوناسئوم…………………………………………………………………………………….14 |
شکل2-11. ماکروکنیدی فوزاریوماکوئیست……………………………………………………………………………………14 |
شکل2-12. عملکرد PGPR………………………………………………………………………………………………………..17 |
شکل2-13. عملکردPGPB………………………………………………………………………………………………………….24 |
شکل2-14. متانوتروفهای اندوفتیک……………………………………………………………………………………………38 |
شکل2-15. متابولیتهای ثانویه اکتینوباکترها…………………………………………………………………………………44 |
شکل2-16. کلونیزاسیون اندوفیتها……………………………………………………………………………………………..54 |
شکل3-1. کیت استخراج DNA شرکت سیناژن………………………………………………………………………………64 |
عنوان شکل صفحه |
شکل4-1. رنگآمیزی گرم…………………………………………………………………………………………………………..67 |
شکل4-2. تاثیر آنتاگونیسمی ایزوله 2g51 علیه برخی از سویههای قارچی به روش کشتدوگانه……………74 |
شکل4-3. تاثیر آنتاگونیسمی ایزوله 1g61 علیه برخی از سویههای قارچی به روش کشتدوگانه……………74 |
شکل4-4. تاثیر آنتاگونیسمی ایزوله G13 علیه برخی از سویههای قارچی به روش کشتدوگانه…………….75 |
شکل4-5. تاثیر آنتاگونیسمی ایزوله G14 علیه برخی از سویههای قارچی به روش کشتدوگانه…………….76 |
شکل4-6. محصول PCR…………………………………………………………………………………………………………….78 |
شکل4-7. همترازسازی توالی نمونه 2g51………………………………………………………………………………….. 80 |
شکل4-8. سکانسژنی16srRNA نمونه 2g51……………………………………………………………………………….81 |
شکل4-9. همترازسازی توالی نمونه 1g61……………………………………………………………………………………83 |
شکل4-10. سکانسژنی 16srRNA نمونه 1g61……………………………………………………………………………84 |
شکل4-11. همترازسازی توالی نمونه G13…………………………………………………………………………………..86 |
شکل4-12. سکانسژنی 16srRNA نمونه G13……………………………………………………………………………..87 |
شکل4-13. همترازسازی توالی نمونه G14.…………………………………………………………………………………..89 |
شکل4-14. سکانسژنی 16srRNA نمونه G14……………………………………………………………………………..90 |
چکیده:
باکتری های اندوفتیک به باکتری های اطلاق می شود که در درون بافت گیاهی بدون ایجاد آسیب ظاهری زندگی می کنند. امروزه بسیاری از محققین گیاهان را برای جداسازی و شناسایی اندوفیتها مورد ارزیابی قرار می دهند زیرا برخی از آنها قادر به تولید ترکیبات ضدقارچی و ضدباکتریایی میباشند و برخی به عنوان بارورکننده به رشد گیاهان کمک می کنند و ممکن است منفعتهایی نیز برای گیاه به همراه داشته باشند که از آن جمله میتوان به داشتن اثر ضدباکتری و ضدقارچی آن ها اشاره کرد و اخیرا توجه بسیاری را به خود معطوف کردند زیرا استفاده و به کارگیری اندوفتیکها به جای استفاده از بارورکنندهها و مواد میکروبکش شیمیایی کمک به سزایی را به حفظ سلامت و محیطزیست مینماید بر همین اساس در تحقیق حاظر ابتدا جداسازی باکتری های اندوفتیک از ریشه و ساقه گیاه گندم بر روی محیط کشت NA صورت گردید و سپس نمونهها از نظر توانایی تولید اثر آنتاگونیسمی علیه 5 پاتوژن قارچی :
Fusarium moniliforme، Fusarium graminearum، Fusarium oxysporum، Macrophomina phaseolina، Fusarium culmorom (LM 2091) و 3 قارچ بیوکنترلی: Tricoderma virida (222-35) Tricoderma harizanum (115)، Tricoderma asperellum (Fyt222.2) در شرایط آزمایشگاهی با روش کشتمتقابل مورد مطالعه قرار گرفتند. در مجموع 69 باکتری از ریشه و ساقه گیاه گندم جداسازی گردید که از بین تمامی باکتری های جداشده تنها 5 باکتری اثر آنتاگونیسمی نشان دادند بعضی از سویهها پس از تعیین توالی16srRNA تحت عنوان باسیلوسسوبتلیسM.CH.V، باسیلوسسوبتلیس IRI، باسیلوسسوبتلیس Khazar و لیزنیباسیلوسماکروئیدس Tethys شناسایی شدند. بنابراین مطالعه حاظر نشان داد که گیاه گندم حاوی باکتری های اندوفیتیکی میباشد که اثر ممانعتی علیه پاتوژنهای گیاه داشته است.
کلمات کلیدی : اندوفتیک، گندم، آنتاگونیست، بیوکنترل، 16srRNA
فصل اول
مقدمه واهداف تحقیق
1-1. مقدمه
تازه ترین تعریف اندوفیتها « باکتری یا قارچی» است که برای تمام یا بخشی از زندگی خود به بافتهای گیاهان زنده حمله می کنند. درمعنای تجربی، اندوفتیکها باکتری های جدا شده از درون گیاه هستند که هیچ مشخصه یا نشانهای از بیماری ایجاد نمی کنند .(Wilson; 1995)باکتری های اندوفیتیک در یک جایگاه اکولوژیکی شبیه به پاتوژنها کلونیزه میشوند اما با میکروارگانیسمهای پاتوژن گیاه تفاوت دارند، چون در گیاه بیماری ایجاد نمی کنند و با میکروارگانیسمهای
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-01] [ 12:22:00 ق.ظ ]
|