پایان نامه:تأثیر دوره و مقدار آماده سازی بذر به كمك پیریدوكسین بر روی شاخصهای جوانه زنی بذر گندم نان |
فهرست مطالب
چکیده…………………………………………………………………………………………………………………………………………..1
مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………………2
فصل اول– کلیات و تاریخچه
- اهمیت غلات…………………………………………………………………………………………………………………………….6
1-2 گندم……………………………………………………………………………………………………………………………………….6
1-2-1 گیاهشناسی…………………………………………………………………………………………………………………………….6
1-2-1-1 ریشه……………………………………………………………………………………………………………………………….7
1-2-1-2 ساقه…………………………………………………………………………………………………………………………………7
1-2-1-3 برگ………………………………………………………………………………………………………………………………..7
1-2-1-4 گل آذین……………………………………………………………………………………………………………………………..8
1-2-1-5 میوه…………………………………………………………………………………………………………………….8
1-2-2 فیزیولوژی………………………………………………………………………………………………………………..9
1-2-3 اکولوژی…………………………………………………………………………………………………………………..9
1-2-3-1 شرایط مناسب رشد……………………………………………………………………………………………………9
1-2-3-2 آب و هوای مناسب رشد…………………………………………………………………………………………….10
1-2-4 سطح زیر کشت و میزان تولید. ……………………………………………………………………………………….10
1-3 پیریدوکسین…………………………………………………………………………………………………………………12
1-3-1 پیریدوکسین و تأثیر آن بر گیاه…………………………………………………………………………………………12
1-3-2 تأثیر پیریدوکسین بر رشد و جذب در گیاه…………………………………………………………………………….13
فصل دوم- بررسی منابع
1-2 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی پرایمینگ بر شاخصهای جوانه زنی………………………….15
2-2 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی اثرات پیریدوکسین بر شاخصهای جوانه زنی………………..18
2-3 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی اثرات پیریدوکسین و سایر ویتامینها بر روی فعالیت دو آنزیم کاتالاز و پراکسیداز……………………………………………………………………………………………………………..19
2-4 مروری کوتاه بر پژوهشهای انجام شده در زمینهی طولدوره ی پرایمینگ بر شاخصهای جوانه ………………..24
فصل سوم- مواد و روشها
3-1 مواد و روشها…………………………………………………………………………………………………………….27
3-2 سترون سازی بذور………………………………………………………………………………………………………..27
3-3 تهیهی محلولهای لازم برای اعمال تیمارهای مختلف…………………………………………………………………..28
3-3-1 تهیهی محلول پیریدوکسین……………………………………………………………………………………………..28
3-4 تیمارهای به کار رفته در آزمایش………………………………………………………………………………………..28
3-5 روش کشت بذر……………………………………………………………………………………………………………29
کشت در پتریدیش……………………………………………………………………………………………………………….29
3-6 استخراج پروتئین برای سنجش فعالیت آنزیم (Sundhakar et al., 2001)…………………………………………30
3-7 سنجش فعالیت آنزیم کاتالاز (Kar Mischra, 1976)…………………………………………………………………30
3-8 سنجش فعالیت آنزیم پراکسیداز (حدادچی، 1365)……………………………………………………………………..31
3-9 اندازه گیری شاخصهای جوانه زنی……………………………………………………………………………………..31
3-10 تجزیه و تحلیل آماری……………………………………………………………………………………………………34
فصل چهارم- نتایج
4-1 طول ریشهچه…………………………………………………………………………………………………………….36
4-2 طول ساقهچه……………………………………………………………………………………………………………….40
4-3 درصد جوانه زنی………………………………………………………………………………………………………….44
4-4 وزن تر گیاهچه…………………………………………………………………………………………………………….48
4-5 وزن خشک گیاهچه………………………………………………………………………………………………………..52
4-6 سرعت جوانه زنی…………………………………………………………………………………………………………56
4-7 ضریب سرعت جوانه زنی………………………………………………………………………………………………..60
4-8 بنیه بذر……………………………………………………………………………………………………………………..64
4-9 میانگین مدت جوانه زنی………………………………………………………………………………………………….68
4-10 میانگین جوانه زنی روزانه……………………………………………………………………………………………..72
4-11 سرعت جوانه زنی روزانه………………………………………………………………………………………………76
4-12 بنیه گیاهچه……………………………………………………………………………………………………………….80
4-13 فعالیت آنزیم کاتالاز……………………………………………………………………………………………………..83
4-14 فعالیت آنزیم پراکسیداز……………………………………………… …………………………………………………87
فصل پنجم- بحث و نتیجهگیری
5-1 شاخصهای جوانه زنی………………………………………………………………………………………………….101
5-2 فعالیت کاتالازی و پراکسیدازی…………………………………………………………………………………………102
5-3 نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………….103
5-4 پیشنهادات…………………………………………………………………………………………………………………104
فصل ششم- منابع
منابع……………………………………………………………………………………………………………………………106
فهرست جداول
جدول 4-1 نتایج تجزیه واریانس تأثیر سطوح مختلف رقم، پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد یر مؤلفههای جوانه زنی رشد گیاهچه گندم………………………………………………………………………………………………………………..92
ادامهی جدول 4-1 نتایج تجزیه واریانس تأثیر سطوح مختلف رقم، پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد یر مؤلفههای جوانه زنی رشد گیاهچه گندم……………………………………………………………………………………………………93
جدول 4-2 مقایسه میانگین تیمارهای ارقام در شاخصهای جوانه زنی گندم………………………………………………..93
ادامهی جدول 4-2 مقایسه میانگین تیمارهای ارقام در شاخصهای جوانه زنی گندم……………………………………….93
جدول 4-3 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح پیریدوکسین در شاخصهای جوانه زنی گندم………………………………..94
ادامهی جدول 4-3 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح پیریدوکسین در شاخصهای جوانه زنی گندم……………………….94
جدول 4-4 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح طول دورهی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم………………………94
ادامهی جدول 4-4 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح طول دورهی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم……………..94
جدول 4-5 مقایسه میانگین تیمارهای رقم و سطوح پیریدوکسین در شاخصهای جوانه زنی گندم…………………………95
ادامهی جدول 4-5 مقایسه میانگین تیمارهای رقم و سطوح پیریدوکسین در شاخصهای جوانه زنی گندم………………..95
جدول 4-6 مقایسه میانگین تیمارهای رقم و سطوح طول دورهی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم……………….95
ادامهی جدول 4-6 مقایسه میانگین تیمارهای رقم و سطوح طول دورهی کاربرد شاخصهای جوانه زنی گندم………….96
جدول 4-7 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم……..96
ادامهی جدول 4-7 مقایسه میانگین تیمارهای سطوح پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد شاخصهای جوانه زنی گندم..97
جدول 4-8 مقایسه میانگین تیمارهای رقم، سطوح پیریدوکسین و طول دوره ی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم.98
ادامهی جدول 4-8 مقایسه میانگین تیمارهای رقم، سطوح پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد در شاخصهای جوانه زنی گندم…………………………………………………………………………………………………………………………….99
فهرست نمودارها
نمودار1-1 توزیع سطح برداشت گندم استانها نسبت به کل کشور در سال زراعی 1389-1388……………………….11
نمودار1-2 توزیع سطح تولید گندم استان ها نسبت به کل کشور در سال زراعی 1389-1388………………………….12
نمودار 4-1 بررسی طول ریشهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………………………..38
نمودار 4-2 بررسی طول ریشهچه گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد…………………………………………38
نمودار 4-3 بررسی طول ریشهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین……………………………………………39
نمودار 4-4 بررسی طول ریشهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد………………………………….39
نمودار 4-5 بررسی طول ریشهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد…………………………40
نمودار 4-6 بررسی طول ساقهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین……………………………………………………42
نمودار 4-7 بررسی طول ساقهچه گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………………….42
نمودار 4-8 بررسی طول ساقهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………………………….43
نمودار 4-9 بررسی طول ساقهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد…………………………………..43
نمودار 4-10 بررسی طول ساقهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………………………..44
نمودار 4-11 بررسی درصد جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………………….46
نمودار 4-12 بررسی درصد جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد…………………………………..46
نمودار 4-13 بررسی درصد جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین……………………………………..47
نمودار 4-14 بررسی درصد جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………………47
نمودار 4-15 بررسی درصد جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………………….48
نمودار 4-16 بررسی وزن تر گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین……………………………………………………….50
نمودار 4-17 بررسی وزن تر گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………………………50
نمودار 4-18 بررسی وزن تر گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین………………………………………………..51
نمودار 4-19 بررسی وزن تر گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………………………….51
نمودار 4-20 بررسی وزن تر گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد……………………………..52
نمودار 4-21 بررسی وزن خشک گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………………………..54
نمودار 4-22 بررسی وزن خشک گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد…………………………………………54
نمودار 4-23 بررسی وزن خشک گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین……………………………………………55
نمودار 4-24 بررسی وزن خشک گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد…………………………………..55
نمودار 4-25 بررسی وزن خشک گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد…………………………56
نمودار 4-26 بررسی سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین……………………………………………58
نمودار 4-27 بررسی سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………….58
نمودار 4-28 بررسی سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………………….59
نمودار 4-29 بررسی سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد…………………………..59
نمودار 4-30 بررسی سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد…………………60
نمودار 4-31 بررسی ضریب سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………..62
نمودار 4-32 بررسی ضریب سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد…………………………62
نمودار 4-33 بررسی ضریب سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………..63
نمودار 4-34 بررسی ضریب سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دوره ی کاربرد…………………63
نمودار 4-35 بررسی ضریب سرعت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………..64
نمودار 4-36 بررسی بنیه بذر گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین……………………………………………………….66
نمودار 4-37 بررسی بنیه بذر گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………………………66
نمودار 4-38 بررسی بنیه بذر گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین………………………………………………..67
نمودار 4-39 بررسی بنیه بذر گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………………………….67
نمودار 4-40 بررسی بنیه بذر گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد……………………………..68
نمودار 4-41 بررسی میانگین مدت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………….70
نمودار 4-42 بررسی میانگین مدت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد……………………………70
نمودار 4-43 بررسی میانگین مدت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین……………………………..71
نمودار 4-44 بررسی میانگین مدت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………71
نمودار 4-45 بررسی میانگین مدت جوانه زنی گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد…………..72
نمودار 4-46 بررسی میانگین جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین………………………………….74
نمودار 4-47 بررسی میانگین جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………..74
نمودار 4-48 بررسی میانگین جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………..75
نمودار 4-49 بررسی میانگین جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد…………………75
نمودار 4-50 بررسی میانگین جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………..76
نمودار 4-51 بررسی سرعت جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………..78
نمودار 4-52 بررسی سرعت جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد…………………………78
نمودار 4-53 بررسی سرعت جوانهزنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………….79
نمودار 4-54 بررسی سرعت جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد………………….79
نمودار 4-55 بررسی سرعت جوانه زنی روزانه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………..80
نمودار 4-56 بررسی بنیه گیاهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین……………………………………………………81
نمودار 4-57 بررسی بنیه گیاهچه گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………………….82
نمودار 4-58 بررسی بنیه گیاهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………………………….82
نمودار 4-59 بررسی بنیه گیاهچه گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد…………………………………..83
نمودار 4-60 بررسی بنیه گیاهچه گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………………………….83
نمودار 4-61 بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین………………………………………..85
نمودار 4-62 بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز گیاه گندم تحت تیمارهای طول دورهی کاربرد………………………………85
نمودار 4-63 بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین…………………………………86
نمودار 4-64 بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………….86
نمودار 4-65 بررسی فعالیت آنزیم کاتالاز گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد………………87
نمودار 4-66 بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین…………………………………….89
نمودار 4-67 بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه گندم تحت تیمارهای طول دوره ی کاربرد………………………….89
نمودار 4-68 بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و پیریدوکسین……………………………..90
نمودار 4-69 بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه گندم تحت تیمارهای رقم و طول دورهی کاربرد……………………90
نمودار 4-70 بررسی فعالیت آنزیم پراکسیداز گیاه گندم تحت تیمارهای پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد…………..91
چکیده
گندم یكی از مهمترین محصولات كشاورزی است كه در بیشترین سطح، در ایران و جهان كشت میشود و اهمیت غذایی آن برای همه روشن است. اهمیت غذایی و اقتصادی این محصول كشورها را به تلاش برای تولید بیشتر و خودكفایی سوق میدهد. برای اصلاح این گیاه زراعی در جهت افزایش قدرت استقرار و تولید، در مرحله جوانه زنی شناخت شاخصهای جوانه زنی ضرورت دارد. در جوانهزنی بذر گیاهان زراعی اجزای سرعت جوانه زنی، درصد نهایی جوانهزنی، رشد هتروترفیک گیاهچه حائز اهمیت است. از این رو، این مطالعه به منظور بررسی واکنش اجزای جوانه زنی بذر گندم به سطوح مختلف پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد پیریدوکسین انجام شد. جهت انجام این آزمایش از بذور گندم، رقم آذر2 و امید استفاده شد. نمونه بذرها از سازمان تحقیقات اصلاح و نهال بذر شهرستان کرج در زمستان 1390 دریافت گردید. كشت داخل ژرمیناتور و آزمایشات مربوط به این تحقیق در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه انجام شده است. این آزمایش در پتریدیش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط آزمایشگاه به اجراء در آمد. فاکتورهای این آزمایش شامل دو رقم آذر2 و امید، پیریدوکسین با غلظتهای صفر یا شاهد، 02/0 درصد، 04/0 درصد و 06/0 درصد و طول دورهی کاربرد پیریدوکسین به مدت صفر یا شاهد، 8، 16 و 24 ساعت بوده است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان داد افزایش غلظت کاربرد پیریدوکسین اعمال شده و افزایش طول دورهی کاربرد پیریدوکسین سبب افزایش شاخصهای جوانه زنی و کاهش فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز گردیده است. همچنین این نتایج نشان داد که رقم آذر2 در مقایسه با رقم امید به پیریدوکسین و طول دورهی کاربرد آن نتیجهی بهتری داشته است. نتایج نشان داد که اعمال تیمار پیریدوکسین 04/0 و طول دورهی کاربرد پیریدوکسین به مدت 24 ساعت سبب ظهور بیشترین مقدار شاخصهای جوانه زنی، کمترین فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز شد.
کلمات کلیدی: پراکسیداز، پیریدوکسین، شاخصهای جوانه زنی، طول دورهی کاربرد، کاتالاز، گندم
مقدمه
جمعیت کره زمین پیوسته در حال افزایش است این جمعیت که در سال 1930 میلادی تنها 2 میلیارد نفر بود و در سال 2000 میلادی از 6 میلیارد نفر تجاوز کرد و پیشبینی می شود که در سال 2025 میلادی به 58 میلیارد نفر برسد. بیشتر جمعیت جهان در کشورهای در حال توسعه بسر می برند و متاسفانه سهم عمده ی افزایش جمعیت مربوط به این کشورها می باشد که امروزه با مشکل گرسنگی و سوءتغذیه دست به گریبان هستند به گونهای که 20 درصد جمعیت این کشورها هم اکنون با سوءتغذیه دست و پنجه نرم می کنند. گندم مهمترین گیاه زراعی روی زمین است. معروف است که در هر روز در نقطه ای از کره زمین کاشت و در همان روز در نقطهای دیگر برداشت می شود. این امر حاکی از توانایی سازش بسیار زیاد این گیاه با اقلیمهای گوناگون است. به گونهای که گندم را از فنلاند در نیم کره شمالی تا آرژانتین در نیم کره جنوبی کشت می کنند. در سطح جهانی نزدیک به 52 در صد زمینهای قابل کشت دنیا (معادل 707 میلیون هکتار) به کشت غلات اختصاص دارد که از این مقدار نزدیک به 232 میلیون هکتار زیر کشت گندم است. تولید جهانی غلات دانهای درسالهای نخستین هزاره سوم میلادی در حدود 2000 میلیون تن بوده که حدود 600 میلیون تن آن گندم بوده است. اهمیت غلات حتی در تکامل و شهرنشینی انسان هم مهم است، گندم به عنوان محصول استراتژیک می تواند کشورهای بسیاری را مستعمره کند. اهمیت گندم تا به آنجاست که بسیاری از کشورهای سلطهگر آن را به عنوان حربهای در دست گرفتهاند. خود کفایی در تولید گندم برای هر کشوری از اهمیت فوق العادهای برخوردار است، کمتر کسی در جهان است که ادعا کند یکی از فرآوردههای گندم در سبد غذایی روزانه وی جایی ندارد و به صور گوناگون در تغذیه انسانها نقش دارد. گندم در پخت انواع نانها، انواع کیکها و شیرینیجات، انواع غذاها و همینطور به عنوان تعلیف دام و مصارف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. مبدأ گندم را آسیای غربی (سوریه، فلسطین، ایران و هند) میدانند. احتمالا 6700 سال قبل از میلاد شناخته شده است. از نظر ژنتیکی هگزاپلویید است و تعداد کروموزمهای آن n2=42 است. بیشتر گندمهای زراعی از نوع هگزاپلویید و تتراپلویید هستند. گندم از چندین لحاظ یک گیاه ویژه است: 1) احتمالاً اولین گیاه است که 15 تا 20 هزار سال قبل اهلی شده است. 2) سطح کشت آن حدود 240 میلیون هکتار است که از سطح زیر کشت سایر گیاهان به مراتب بیشتر است. گندم تقریباً 22 درصد سطح زیر کشت غلات را به خود اختصاص داده است. 3) گندم در مقایسه با سایر گیاهان زراعی بیشترین کالری و پروتئین را برای تغذیه انسان دارد. 4) تجارت جهانی گندم بیش از تجارت مجموع سایر غلات است. 5) نان گندم به خاطر وجود پروتئین الاستیکی به نام گلوتن حجم زیادی پیدا می کند. 6) گندم به دلیل امکان کشت در فصول مختلف سال و نیز قدرت تطابق با شرایط اقلیمی متفاوت در سرتاسر کره زمین سطح وسیعی از زراعتهای آبی و دیم را به خود اختصاص داده است. امروزه در دنیا مواد غذایی به عنوان برنده ترین سلاح مورد استفاده قرار می گیرد و این سؤال پیش میآید که آیا می توان مدعی استقلال باشیم و به غذای مردم اهمیت ندهیم. فراهم نمودن زمینههای رشد در بخش کشاورزی به منظور رسیدن به تأمین امنیت غذایی، خودکفایی در محصولات اساسی و توسعهی صادرات محصولات کشاورزی، حفاظت از منابع طبیعی، از مسئولیتهای مهم بخش کشاورزی و منابع طبیعی در تحقق رسیدن به اهداف کشاورزی و کشاورزی پایدار میباشد که در این میان گندم نه تنها به عنوان یک محصول و یک کالای مهم تجاری در دنیا می باشد، بلکه به عنوان سلاحی برتر در مناسبات سیاسی و جهانی است که روز به روز بر اهمیت استراتژیک آن افزوده می شود. گندم سالانه بیش از 50% از زمین های زراعی کل کشور را به خود اختصاص می دهد. مطابق گزارشات موجود در سال زراعی 1391-1390 سطح زیر کشت گندم کشور بالغ بر 5/6 میلیون هکتار بوده است. از این مقدار 6/2 میلیون هکتار به کشت گندم آبی و 9/3 میلیون هکتار به کشت گندم دیم اختصاص داشته است. گندم اولین و مهمترین گیاه زراعی در دنیا بوده و 6/19% از کل منابع غذایی مردم جهان را دارا است. با توجه به استراتژیک بودن گندم به عنوان غذای پایهی کشور و لزوم تداوم خودکفایی در تولید این گیاه و افزایش روز افزون نیاز به تولید بیشتر این محصول، اهمیت افزایش و تنوع در ارقام موجود در کشور را که در نهایت سبب بالا بردن تولید کشاورزان می شود را بیشتر نشان می دهد. طبق اطلاعات و گزارشات مختلف سهم نان در تأمین انرژی حدود 55% است. یکی از مشکلات عمده در مسیر تولید کمی، استقرار بذور کاشته شده در مزرعه به ویژه مناطق دیم است. در مزرعه عملکرد گندم دیم پاییزه رابطهی مستقیمی با زود سبز شدن محصول و استقرار آن دارد (نور محمدی و همکاران، 1385 و هریس و همکارن، 1999). استقرار به موقع گیاهچه جهت عادتدهی به سرما و کشت ارقام گندم با تیپ رشد مناسب برای منطقه سردسیر جهت افزایش تولید محصول بسیار ضروری است. برای رسیدن به حداکثر مقاومت به سرما و همچنین تأمین انرژی کافی برای رشد در بهار نیاز است که گیاه سالم و قوی قبل از فرا رسیدن زمان یخبندان در مزرعه استقرار یابد. ارقام گندم اگر با طوقهی توسعه یافته وارد زمستان شوند می توانند زمستان را بدون خطر پشت سر گذارند.
هدف از انجام این آزمایش بررسی اثرات پیش تیمار بذور گندم به وسیله ی پیریدوکسین و طول دوره ی کاربرد آن بود. با توجه به محدودیت منابع غذایی و افزایش روز افزون تقاضا، ویتامین B6 (پیریدوكسین) با اثر مثبت بر رشد و جوانه زنی گیاهچه گندم نان می تواند باعث افزایش میزان تولید گیاهچه سالم گردد.
فصل اول
کلیات و تاریخچه
1-1 اهمیت غلات
نگاه دقیق به تولیدات غذایی در جهان نشان میدهد که غلات دو سوم منابع غذایی را تشکیل میدهند که نقش ویژه و مهمی در الگوی مصرف هر کشوری در دنیا را دارد. تقریباً 55 درصد از پروتئین ها، 15 درصد چربیها، 70 درصد
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1399-10-01] [ 01:25:00 ق.ظ ]
|